Nadziewane pyzy staropolskie

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wśród znajomych mam opinię specjalistki od deserów i staropolskiej kuchni. Pyzy, kluski i kopytka nie mają przede mną tajemnic.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● mąka ziemniaczana
    ● 50 dag kiszonej kapusty
    ● 2 jajka
    ● 20 dag pieczarek
    ● cebula
    ● łyżka masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● oliwa
    ● ser feta
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pyzy

Nadziewane pyzy staropolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy, obieramy
    i gorące rozgniatamy. Studzimy.
    Mieszamy z mąką w proporcji
    3:1. Wbijamy jajka, solimy
    i zagniatamy gładkie ciasto.
  • 2. Farsz: kapustę gotujemy, odciskamy
    i drobno kroimy. Pieczarki
    kroimy w plastry, cebulę w kostkę i podsmażamy na maśle.
    Dodajemy do kapusty, mieszamy
    z oliwą, doprawiamy.
  • 3. Niewielką porcję masy ziemniaczanej
    spłaszczamy dłonią.
    Na środku kładziemy farsz
    i formujemy kulkę wielkości małego
    pączka. Pyzy wkładamy
    do wrzącej osolonej wody i gotujemy
    5 minut od wypłynięcia.
    Podajemy z pokruszoną fetą.

Porady

Barbary Gąsior Uważajmy, by nie przegotować pyz, bo będą się rozwarstwiać. Dobrze smakują polane masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować