Nadziewane pomidory na ciepło

0 (0 ocen)

Pyszne pomidorki na ciepło . . . . .

Składniki:

  • 3 duże ładne pomidory
    1/2 pierś z kurczaka (średnia)
    3 łyżki ser żółty + 3 łyżeczki dodatkowo (starty na tarce, u mnie gouda)
    2 łyżeczki nać pietruszki (posiekana)
    2 łyżeczki olej do smażenia
    2 czubate łyżeczki przyprawa kebab
    sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
    1/4 szklanki drobniutki makaron (u mnie cyferki)
    olej do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Nadziewane pomidory na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziewane pomidory na ciepło 1. Umytą pierś kroimy w bardzo drobną kostkę i przesmażamy ją na patelni z przyprawą do kebabu-odstawiamy do wystygnięcia.Makaron gotujemy do miękkości,płuczemy i odcedzamy.
  • Nadziewane pomidory na ciepło 2. Z umytych porządnie pomidorów odcinamy wierzch i wydrążamy środki za pomocą łyżeczki.
  • Nadziewane pomidory na ciepło 3. Przestudzone mięso wkładamy do miseczki.Dodajemy ser (3 łyżki),makaron i nać pietruszki.
    Doprawiamy delikatnie solą o raz pieprzem i całość mieszamy.
  • Nadziewane pomidory na ciepło 4. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pomidory,mocno uklepując łyżką zeby jak najwiecej weszło.Wierzch posypujemy pozostałym serem.Zakładamy czapki i wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Rozgrzewamy piekarnik do 200*C (grzanie góra,trzecia półka od góry) i zapiekamy do rozpuszczenia się sera tj. około 10-15 minut (bez przykrycia) i gotowe :-)
  • Nadziewane pomidory na ciepło 5. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy