nadziewane pierniczki dojrzewające

4.48 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepsze pierniczki jakie kiedykolwiek jedliśmy. Niezwykle miękkie, pulchne, aromatyczne. Zrobiłam je z przepisu na piernik sześciotygodniowy. Na taki efekt warto poczekać, choć ciastka Świąt nie doczekały, zostało raptem kilka ze 120... Moje maleństwo objadało się nimi bez przerwy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1,5 szklanki cukru
    250 g masła
    500 g miodu
    3 jajka
    3 płaskie łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    1/2 łyżeczki soli
    3 opakowania przyprawy korzennej (lub więcej jeśli ktoś woli mocno piernikowy smak)
    marmolada
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki Marmolady

Nadziewane pierniczki dojrzewające - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, miód i masło umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając powoli podgrzewać, prawie do wrzenia. Nie zagotować! Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
    Ciasto będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na minimum 2 tygodnie, a najlepiej na 6 tygodni.
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Na jedną część ciasta w odstępach układać po łyżeczce marmolady. Przykryć drugim płatem ciasta i palcami dokładnie przyciskać miejsca wokół marmolady, żeby ciasto dobrze się skleiło. Foremka wycinać ciastka i piec około 15 minut w 180*C, wyjmować rumiane ale jeszcze miękkie. Odstawić na noc, żeby odmiękły i polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować