Nadziewane patisony

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciekawy sposób na przyrządzenie tych zabawnych roślin w prosty sposób. To coś pysznego dla osób lubiących połączenie mięsa z warzywem.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5kg mielonego
    1 duża cebula
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    miąższ z wydrążonych warzyw
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka

Nadziewane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Patisonowe kubeczki 1. Patisony umyć i wydrążyć środek tak, aby warzywa przypominały "kubeczek".
  • Miąższ tarty do mielonego. 2. Wyjęty miąższ potrzeć na tarce i wymieszać z mielonym. Do całości dodać potartą lub drobno pokrojoną cebulę, wbić jajka i wsypać bułkę tartą. Dosypać przyprawy do smaku, wedle uznania. Tak przygotowaną masę nakładać do patisonów.
  • "Nadziane" patisony 3. Ustawić patisony na blasze i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny (aż będą miękkie a mięso przepieczone).

Porady

Wydrążone puste patisony można delikatnie osolić przed nałożeniem do nich mięsa. To proste danie można np. podawać jako przekąskę lub do ziemniaków na niedzielny obiad:) Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy