Nadziewane patisony

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię wymyślać nowe potrawy. Eksperymenty nie zawsze mi się udają, ale faszerowane patisonywszystkim smakowały.

Składniki:

  • ● 5 średnich patisonów
    ● woreczek ryżu
    ● cebula
    ● 25 dag mielonego mięsa
    ● kostka rosołowa
    ● olej
    ● sól
    ● pieprz

Nadziewane patisony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony myjemy i osuszamy.
    Odcinamy wierzchy na
    ok. 1/3 wysokości. Wydrążamy
    miąższ i drobno kroimy.
  • 2. Ryż gotujemy na sypko
    w lekko osolonej wodzie. Cebulę
    obieramy, kroimy w małą
    kostkę i podsmażamy.
    Dodajemy mięso oraz miąższ
    patisonów. Mieszamy z ryżem.
    Doprawiamy i faszerujemy
    patisony. Przykrywamy
    wierzchami.
  • 3. Patisony układamy w naczyniu
    żaroodpornym i zapiekamy
    20 minut w 180 °C.
    Posypujemy rozkruszoną
    kostką i podlewamy wodą.
    Pieczemy jeszcze 10 minut
    pod przykryciem, a następnie
    5 minut bez przykrycia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy