Nadziewane kalarepki

0 (0 ocen)

niskokaloryczne jedzenie może też być smaczne !

Składniki:

  • 8 młodych kalarepek, 15 dkg pieczarek, 2 cebule, 2 kajzerki, 2 jajka, pęczek natki pietruszki, pęczek koperku, łyżka oleju rzepakowego, 2 szklanki chudego rosołu, 2 łyżki jogurtu, sól, pieprz

Nadziewane kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki umyć, cienko obrać. Skroić wierzchy, wydrążyć. Miseczki i pokrywki zalać niewielką ilością osolonej wody i gotować pod przykryciem 8 minut. Osączyć. Pieczarki umyć, osuszyć, drobno pokroić. Cebule obrać, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki, dusić kilka minut. Bułeczki namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać do uduszonych pieczarek, wymieszać. Do farszu dodać jajka, część zieleniny. Przyprawić, wymieszać. Napełnić kalarepki farsze, przykryć wierzchołkami. Ułożyć ciasno w rondlu, podlać rosołem, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( kalarepki powinny być lekko chrupiące ) . Rondel zdjąć z rondla, kalarepki przełożyć na półmisek. Sos w rondlu lekko przestudzić, wymieszać z jogurtem, przyprawić. Kalarepki polać sosem, posypać resztą zieleniny. Podawać z ziemniakami.

Komentarze

Podobne przepisy