nadziewane jabłka w murzynku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie wyobrażam sobie jesieni bez ciasta z jabłkami i bakaliami. Nasze ulubione nadziewane jabłka upiekłam nie jak zawsze w płaszczykach z ciasta drożdżowego ale zatopiłam je w mocno kakaowym murzynku. Jabłka zmiękły, nabrały konsystencji musu więc ciasto łatwo je się widelczykiem.

  • 60 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm:
    na ciasto:
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    125 g masła
    5 dużych łyżek wody
    220 ml mąki (szklanka bez jednej łyżki)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    na nadzienie:
    6 małych jabłek (najlepiej wysokich i chudych)
    2 łyżki orzechów włoskich
    2 łyżki rodzynek
    łyżka skórki kandyzowanej cytrusowej
    3 łyżki powideł śliwkowych
    łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nadziewane jabłka w murzynku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadziewane jabłka 1. Masło, cukier puder, kakao i wodę zagotować i wystudzić. W tym czasie przygotować jabłka. Obrać ze skórki i wydrążyć środki. Powidła wymieszać z kakao i bakaliami. Nadziać jabłka, ułożyć je w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Do wystudzonej masy kakaowej wmiksować żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Ciasto przełożyć do foremki i wypełnić nim luki między jabłkami Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około 30-40 minut do suchego patyczka.

Porady

Po upieczeniu ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. Moim zdaniem nie było to konieczne, bo jak dla mnie było dość słodkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować