Bardzo lubię gotować. Deser zrobiłem na imieniny mamy. Był przepyszny.
Składniki:
● 2 kwaśne jabłka
● sok z cytryny
● skórka starta z cytryny
● szczypta zmielonej wanilii
● 10 dag ryżu
● 2 dag rodzynek
● 1,5 łyżeczki cynamonu
● 2 dag zmielonych migdałów
● 5 dag miodu
● 100 ml śmietany kremówki
Nadziewane jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myjemy, przekrawamy,
usuwamy gniazda
nasienne i obieramy. Układamy
w rondelku przekrojoną
stroną do góry. Wlewamy
1,5 szklanki wody.
Dodajemy wanilię oraz sok
i skórkę z cytryny. Gotujemy
na małym ogniu 10 minut.
Jabłka ostrożnie wyjmujemy.
Do pozostałego
płynu wsypujemy ryż i gotujemy
na sypko.
2.Rodzynki płuczemy i osączamy.
Mieszamy z ryżem,
łyżeczką cynamonu, migdałami
i miodem. Masę studzimy.
Śmietanę ubijamy
i mieszamy z ryżem. Nadziewamy
jabłka i posypujemy
resztą cynamonu.
Komentarze