Nadziewane jabłka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię gotować. Deser zrobiłem na imieniny mamy. Był przepyszny.

Składniki:

  • ● 2 kwaśne jabłka
    ● sok z cytryny
    ● skórka starta z cytryny
    ● szczypta zmielonej wanilii
    ● 10 dag ryżu
    ● 2 dag rodzynek
    ● 1,5 łyżeczki cynamonu
    ● 2 dag zmielonych migdałów
    ● 5 dag miodu
    ● 100 ml śmietany kremówki

Nadziewane jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, przekrawamy,
    usuwamy gniazda
    nasienne i obieramy. Układamy
    w rondelku przekrojoną
    stroną do góry. Wlewamy
    1,5 szklanki wody.
    Dodajemy wanilię oraz sok
    i skórkę z cytryny. Gotujemy
    na małym ogniu 10 minut.
    Jabłka ostrożnie wyjmujemy.
    Do pozostałego
    płynu wsypujemy ryż i gotujemy
    na sypko.
  • 2. Rodzynki płuczemy i osączamy.
    Mieszamy z ryżem,
    łyżeczką cynamonu, migdałami
    i miodem. Masę studzimy.
    Śmietanę ubijamy
    i mieszamy z ryżem. Nadziewamy
    jabłka i posypujemy
    resztą cynamonu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Komentarze

Podobne przepisy