Nadziewane gruszki na słodko

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zachwycą smakiem nie tylko łasucha.

Składniki:

  • ● schłodzone kruche ciasto z 5 żółtek
    ● białko
    ● 6 gruszek
    ● tłuszcz do blachy
    Nadzienie: po 2 łyżki rodzynek i miodu
    ● łyżka wódki wiśniówki lub czystej
    ● po 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich i migdałów

Nadziewane gruszki na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto wałkujemy, kroimy w kwadraty o 15-cm bokach.
  • 2. Gruszki obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Rodzynki parzymy, osączamy, mieszamy ze składnikami na nadzienie. Masą nadziewamy połówki gruszek, zlepiamy w jeden owoc. Owijamy ciastem. Nakłuwamy.
  • 3. Białko ubijamy. Blachę natłuszczamy, układamy gruszki. Każdą smarujemy białkiem. Pieczemy ok. 30 minut w 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2014

Komentarze

Podobne przepisy