Nadziewane golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki myjemy, osuszamy i usuwamy kości. Wgłębienia napełniamy mielonym mięsem. Mocno związujemy sznurkiem wędliniarskim.
2.Golonki zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Gotujemy ok. 1,5 godziny.
3.Golonki wyjmujemy i osączamy. Oprószamy majerankiem i przyprawą do golonki. W rondlu roztapiamy masło i rumienimy mięso. Następnie wlewamy piwo i dodajemy musztardę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
4.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Polewamy sosem powstałym podczas duszenia mięsa. Podajemy do golonek
Porady
● Golonki po wyluzowaniu można natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Komentarze