Nadziewane golonki

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 10 min

Pomysłów na oryginalne potrawy poszukuję w czasopismach. Często też eksperymentuję.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • ● 3 wieprzowe przednie golonki
    ● 25 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    ● 20 dag makaronu rurki
    ● szczypta majeranku
    ● liść laurowy
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 2 łyżki musztardy
    ● łyżka przyprawy do golonki
    ● 250 ml piwa
    ● 2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewane golonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki myjemy, osuszamy i usuwamy kości. Wgłębienia napełniamy mielonym mięsem. Mocno związujemy sznurkiem wędliniarskim.
  • 2. Golonki zalewamy zimną wodą. Dodajemy liść laurowy i doprawiamy przyprawą uniwersalną. Gotujemy ok. 1,5 godziny.
  • 3. Golonki wyjmujemy i osączamy. Oprószamy majerankiem i przyprawą do golonki. W rondlu roztapiamy masło i rumienimy mięso. Następnie wlewamy piwo i dodajemy musztardę. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
  • 4. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Polewamy sosem powstałym podczas duszenia mięsa. Podajemy do golonek

Porady

● Golonki po wyluzowaniu można natrzeć przyprawami i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować