Nadziewane ciasto czekoladowe

4.94 (174 ocen)

  • 45 min

Pyszne czekoladowe ciasto z nadzieniem z powideł

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 3/4 szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka cukru,
    1 łyżeczka cukru wanilinowego,
    1,5 czubatej łyżki ciemnego kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody,
    3 jajka,
    3/4 szklanki oleju roślinnego,
    1/3 szklanki mleka,
    1 duży słoiczek powideł lub dżemu wiśniowego

    Polewa czekoladowa:
    80 g masła,
    1,5-2 łyżki ciemnego kakao,
    1 łyżka cukru,
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.94 (174 ocen)

Nadziewane ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki z wyjątkiem powideł/dżemu zmiksować.
  • 2. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Na łyżeczkę nabrać powidła/dżem, robić wgłębienia w cieście (im więcej, tym lepiej) i zostawiać w nich nadzienie.
  • 4. Za pomocą łyżki delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta. Piec w 180°C ok. 35 min (z termoobiegiem)
  • 5. Wystudzić i oblać polewą czekoladową.
  • 6. Polewa czekoladowa: W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier. Mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dodać mleko, pomieszać, chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową polewę wylać na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować