Nadziewane cebulki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i odkrajamy górną i dolną część, tak żeby cebulki przypominały walce.
2.W każdą cebulę wbijamy nóż tak aby wyciąć z niej środek, który następnie wyciągamy.
3.Kus Kus przygotowujemy zgodnie z napisem na opakowaniu (według tej wersji z przysmażeniem kaszy na maśle na patelni) i mieszamy z mięsem, solą i pieprzem. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
4.Do środka każdej cebuli nakładamy farsz.
5.Cebulki układamy w naczyniu żaroodpornym, nakrywamy górnymi częściami, które wcześniej wycięliśmy, podlewamy wodą i pieczemy około 1h.
6.Gdy doprawimy wodę, w której piekły się cebulki dodając 2 łyżki śmietany rozmieszane z łyżeczką mąki i podgrzejemy całość na patelni powstanie pyszny sos.
Komentarze