Nadziewane bułeczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dobre są na ciepło, a pyszne na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 jajka
    1/2 litra wody
    1/2 szklanki oleju
    10 dag drożdży
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    Dodatkowo:
    cienkie parówki
    30 dag pieczarek
    1 łyżka masła
    1 cebula
    kilka plasterków żółtego sera
    przyprawy
    przyprawa do zapiekanek
    keczup
    1 jajko

Nadziewane bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadziewane bułeczki 1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą i cukrem, dodać olej, jajka oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, rozciągnąć je na podsypanej mąką stolnicy i większym kubkiem wyciąć krążki ciasta.
  • nadziewane bułeczki 2. Porcję ciasta posmarować keczupem, ułożyć na nim plasterek sera, kawałek parówki, kilka piórek surowej cebuli i pieczarki, wcześniej podsmażone na maśle i doprawione solą i pieprzem po wierzchu posypać przyprawą do zapiekanek, zlepić bułki.
  • nadziewane bułeczki 3. Gotowe bułki ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować jajkiem i posypać delikatnie pieprzem ziołowym, jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
  • nadziewane bułeczki 4. Piec w temp. 190st około 20-25 min, wszystko zależy od wielkości bułek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy