Nadziewana ziemniakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Prowadzę z mężem niewielkie gospodarstwo rolne. Mój zagon obfituje w warzywa. Jesienią więc na naszym stole często pojawiają się dania z cukinii, kabaczka i papryki.

  • 60 min

Składniki:

  • ● średni por
    ● 70 dag ugotowanych ziemniaków
    ● 15 dag ostrego żółtego sera
    ● 5 dag chudego wędzonego boczku
    ● łyżka masła
    ● gałka muszkatołowa
    ● 4 łyżki pestek słonecznika
    ● sól
    ● pieprz
    ● po 2 czerwone, zielone i żółte papryki
    ● 1 szkl. bulionu
    ● natka pietruszki

Nadziewana ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadziewana ziemniakami 1. Ziemniaki mielimy. Pestki słonecznika
    prażymy na suchej
    patelni. Ser ścieramy na tarce
    o dużych oczkach. Papryki myjemy,
    odkrawamy wierzchy,
    usuwamy gniazda nasienne.
    Natkę myjemy, osączamy i drobno
    siekamy.
  • Nadziewana ziemniakami 2. Pora myjemy i kroimy w krążki,
    a boczek w kostkę. Podsmażamy
    na maśle. Mieszamy ze
    słonecznikiem, ziemniakami
    i ok. 2/3 sera. Doprawiamy.
  • Nadziewana ziemniakami 3. Farszem napełniamy papryki.
    Przykrywamy wierzchami, wstawiamy
    do głębokiej blachy, wlewamy
    bulion i pieczemy 30 minut
    w temp. 180 °C. Posypujemy
    pozostałym serem i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Posypujemy
    natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy