Prowadzę z mężem niewielkie gospodarstwo rolne. Mój zagon obfituje w warzywa. Jesienią więc na naszym stole często pojawiają się dania z cukinii, kabaczka i papryki.
60 min
Składniki:
● średni por
● 70 dag ugotowanych ziemniaków
● 15 dag ostrego żółtego sera
● 5 dag chudego wędzonego boczku
● łyżka masła
● gałka muszkatołowa
● 4 łyżki pestek słonecznika
● sól
● pieprz
● po 2 czerwone, zielone i żółte papryki
● 1 szkl. bulionu
● natka pietruszki
Nadziewana ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki mielimy. Pestki słonecznika
prażymy na suchej
patelni. Ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Papryki myjemy,
odkrawamy wierzchy,
usuwamy gniazda nasienne.
Natkę myjemy, osączamy i drobno
siekamy.
2.Pora myjemy i kroimy w krążki,
a boczek w kostkę. Podsmażamy
na maśle. Mieszamy ze
słonecznikiem, ziemniakami
i ok. 2/3 sera. Doprawiamy.
3.Farszem napełniamy papryki.
Przykrywamy wierzchami, wstawiamy
do głębokiej blachy, wlewamy
bulion i pieczemy 30 minut
w temp. 180 °C. Posypujemy
pozostałym serem i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Posypujemy
natką pietruszki.
Komentarze