Nadziewana rolada wołowa

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Rolada nadziewana fetą, kwaszonym ogórkim, cebulą. Duszona w śliwkach, aroni i grzybkach, bardzo krucha.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 0,5 kg plastrów wołowych na roladę (2 duże plastry)
    80 g sera feta
    2 ogórki kiszone
    1 kromka ciemnego chleba
    1 cebula
    3 łyżki musztardy

    Sos:
    3 suszone śliwki
    1 łyżka suszonej aroni
    kilka suszonych grzybów
    suszony tymianek
    sól, pieprz

    olej do smażenia
    kilka wykałaczek
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Nadziewana rolada wołowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry wołowiny rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdą od wewnętrznej strony smarujemy musztardą.
  • 2. Ogórek, chleb, fetę, cebulę kroimy w podłużne słupki. Na każdy plaster wołowy nakładamy od brzegu po równo wszystkie 4 składniki. Mięso rolujemy do środka tak, by powstała rolada. Spinamy wykałaczkami.
  • 3. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej i obsmażamy z każdej strony rolady, powinny się mocno zesmażyć.
  • 4. Mięso przekładamy do garnka, można też wlać tłuszcz z pod smażenia. Dolewamy ok. 1 szklankę wody, dodajemy śliwki, aronię i grzyby, suszony tymianek. Mięso dusimy na małym ogniu, do momentu aż będzie miękkie, trwa to do 1 godziny. W trakcie duszenia możemy uzupełniać wodę. Pod koniec duszenia całość doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować