Nadziewana Cukinia

0 (0 ocen)

Bardzo fajna propozycja na obiadek :-)

Składniki:

  • Porcja na dwie osoby:

    2 cukinie (wielkość do wyboru)
    2 plastry mięsa od schabu
    1 kulka mozzarelli
    1 papryka (kolor do wyboru)
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka przyprawa do wieprzowiny
    1 średnia marchewka
    folia aluminiowa (dwa kawałki)
    olej do smażenia
    sól.pieprz(wg.uznania)

Nadziewana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy.Z papryki usuwamy gniazdo nasienne.Marchew obieramy.
    Mięso myjemy-osuszamy i lekko rozbijamy.Następnie kroimy go w paseczki a pózniej w drobną kostkę.To samo robimy z papryką.Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.Czosnek siekamy.Mozzarellę kroimy w kostkę.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wkładamy mięso z czosnkiem ,solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawą do wieprzowiny.Mieszając smażymy wszystko około 10 minut.Do podsmażonego mięsa dorzucamy paprykę i marchewkę,smazymy mieszając kolejne 10 minut.Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy mięso z warzywami wystygnie dodajemy pokrojoną mozzarellę i mieszamy całość.(mozna sobie jeszcze ewentualnie doprawić)
  • Nadziewana Cukinia 3. Umytą cukinię kroimy na pół wzdłuż ,następnie wydrążamy jej środek.W tak przygotowane cukinie napychamy farsz i potem je składamy w jedną cłość.Układamy na wysmarowanej folii aluminiowej,zawiajmy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180*C pieczemy 40 minut i gotowe.
    Podajemy od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami :-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy