Nadziewana cukinia

0 (0 ocen)

  • 50 min

Eleganckie danie, które smakuje moim gościom.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie
    60 dag mielonego mięsa
    3 cebule
    1 czerwona papryka
    8 pieczarek
    3 pomidory (mogą być z puszki)
    8 plasterków żółtego sera (lub 15 dag sera tartego)
    ok 6 łyżek bułki tartej
    4 ząbki czosnku
    olej, masło, sól i pieprz

Nadziewana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy i robimy z niej łódeczki. Następnie usuwamy miąższ, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę i pomidory kroimy w drobna kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną cebulę i dodajemy mięso. Smażymy rozgniatając widelcem grudki mięsa. Dodajemy pieczarki, paprykę i pomidory. Zagęszczamy z 6 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem.
  • 3. Tak przygotowane nadzienie wkładamy do cukinii. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy po plasterku zółtego sera.Zapiekamy ok 25 min.

Porady

Starszą twardą cukinię warto wcześniej sparzyć wrzątkiem.

Komentarze

Podobne przepisy