4 nieduże cukinie
60 dag mielonego mięsa
3 cebule
1 czerwona papryka
8 pieczarek
3 pomidory (mogą być z puszki)
8 plasterków żółtego sera (lub 15 dag sera tartego)
ok 6 łyżek bułki tartej
4 ząbki czosnku
olej, masło, sól i pieprz
Nadziewana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy i robimy z niej łódeczki. Następnie usuwamy miąższ, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę i pomidory kroimy w drobna kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy pokrojoną cebulę i dodajemy mięso. Smażymy rozgniatając widelcem grudki mięsa. Dodajemy pieczarki, paprykę i pomidory. Zagęszczamy z 6 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem.
3.Tak przygotowane nadzienie wkładamy do cukinii. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania i nakładamy po plasterku zółtego sera.Zapiekamy ok 25 min.
Porady
Starszą twardą cukinię warto wcześniej sparzyć wrzątkiem.
Komentarze