Nadziane pulpeciki

0 (0 ocen)

Znane na co dzień składniki można przygotować na wiele sposobów. Tym razem połączenie mięsa mielonego i pieczarek.

Składniki:

  • Składniki:
    500 g mięsa mielonego
    250 g pieczarek
    1 cebula
    1 jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    ok. 100 ml śmietany
    2 łyżki mąki
    pęczek koperku
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    1 kostka rosołowa

Nadziane pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Pieczarki obrać, pokroić, smażyć razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Mięso dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
  • 2. Mięso dzielimy na małe porcje, rozkładamy płasko na dłoni. Na każdy płat mięsa nakładamy na środek porcję podsmażonych pieczarek i formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy ok. 1 litr wody z zielem angielskim, listkiem laurowym, kostką rosołową. Do wrzącej wody przekładamy pulpety i gotujemy ok. 15 minut (jeśli pojawią się szumowiny trzeba je zebrać). Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną wody, w której gotują się pulpety. Wlewamy do garnka, mieszamy. Całość chwilkę podgotować, dodać drobno pokrojony koperek, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy