Nadziane pulpeciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Pieczarki obrać, pokroić, smażyć razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Mięso dobrze wyrobić z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
2.Mięso dzielimy na małe porcje, rozkładamy płasko na dłoni. Na każdy płat mięsa nakładamy na środek porcję podsmażonych pieczarek i formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy ok. 1 litr wody z zielem angielskim, listkiem laurowym, kostką rosołową. Do wrzącej wody przekładamy pulpety i gotujemy ok. 15 minut (jeśli pojawią się szumowiny trzeba je zebrać). Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną wody, w której gotują się pulpety. Wlewamy do garnka, mieszamy. Całość chwilkę podgotować, dodać drobno pokrojony koperek, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Komentarze