Nadziane pieczarki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mała przekąska idealna na dodatek do menu rodzinnej imprezy.

  • 30 min

Składniki:

  • - 10 dużych pieczarek
    - 10 plasterków szynki
    - jedna duża cebula
    - sól, pieprz, wegeta
    - mąka, bółka tarta, dwa jajka (do panierki)

Nadziane pieczarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • farsz 1. Szynkę i cebulę kroimy w paseczki. Cebulę przyprawiamy jażynką.
    Szynkę i cebulę smażymy aż się zarumienią (na osobnych patelniach).
  • nadziane pieczarki 2. pieczarki myjemy. Wycinamy "nóżki" tak, żeby środek można było wypełnić farszem. Pieczarki przyprawiamy sola i pieprzem po obu stronach. Następnie do środka wkładamy przygotowaną szynkę i cebulę.
  • panierowanie 3. Wypełnione farszem pieczarki obtaczamy w mące, jajku i bółce tartej.
  • gotowe 4. Tak przygotowane pieczarki smażymy na margarynie lub oleju (w zależności od upodobania) aż z obu stron się zarumienią. I gotowe
  • SMACZNEGO 5. SMACZNEGO

Porady

Podczas panierowania pieczarek trzeba dobrze przytrzymać farsz, żeby nie wypadł. Najlepiej trzymać kapelusze farszem do góry i przysypywać mąką, jajkiem i bółką tartą.

Komentarze

Podobne przepisy