Nadziane krążki cukini

0 (0 ocen)

Przepis podpatrzyłam u P.Ani Starmach,tylko że ona miała całkiem inny farsz-bezmięsny a że ja uwielbiam mięsko to podałam na mój sposób i wyszły przepyszne ;)

Składniki:

  • 2 średnie -proste cukinie
    2 udka z kurczaka
    5 łyżek marchewka (mrożona kostka)
    3 łodygi zielonej pietruszki
    1 łodyga pora
    1 listek laurowy
    3 ziarenka ziele angielskie
    2 plastry ser żółty-dowolny pokrojony w kosteczkę
    olej do smażenia
    sól morska,pieprz (wg uznania)
    dodatkowo 2-3 łyzki posiekanej drobno natki pietruszki do farszu

Nadziane krążki cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie udek z warzywami 1. Umyte udka zalewamy zimną wodą.Dodajemy listek laurowy,ziele ang. marchew,pora,trzy łodygi pietruszki i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
    Gdy mięso już jest miękkie wyciagamy z wywaru i studzimy,to samo robimy z marchewką.
    Przestudzone mięso obieramy ze skóry,następnie oddzielamy od kości i dosyć drobno kroimy.Dodajemy do niego ser,marchewkę i trzy łyzki posiekanej pietruszki.Całość solimy i pieprzymy-mieszamy.
  • wydrążamy i faszerujemy cukinię 2. Umytą i osuszoną cukinię wydrążamy za pomocą łyżeczki.Następnie faszerujemy ją przygotowanym farszem mocno ugniatając żeby jak najwięcej go weszło.Przygotowane cukinie kroimy po lekkim skosie (grubość krążków u mnie to około 2cm)
    Następnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i smażymy krążki po kilka chwil z obu stron i gotowe.
  • cukiniowe krążki możemy również podać bez sosu 3. Podajemy np. z ulubionym sosem,ja podałam z pomidorowym :)
    Ale mozna również bez sosu to już jak kto lubi...
    SMACZNEGO :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy