Nadziane jabuszko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki sposób na małe słodkie co nieco. W sam raz do popołudniowej kawki. Podobne robił dla mnie w dzieciństwie tata.

  • 30 min

Składniki:

  • - 1 jabłko
    - 2 łyżeczki cukru
    - 3 łyżeczki żurawiny (w słoiczku do mięs i serów)
    - pół łyżeczki masła

Nadziane jabuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko myjemy. Odcinamy jego górną część, następnie łyżeczką wyciągamy ogryzek jabłka (tak, żeby nie zrobić dziury na wylot).
  • 2. Do środka sypiemy część cukru. Dodajemy żurawinę i masło. Na koniec posypujemy jeszcze cukrem.
  • 3. Jabłko zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 -190 stopni przez około 20- 25 minut.

Porady

Pieczone jabłko smakuje idealnie z kruchymi ciasteczkami. Mogą być np. te : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/walentynkowe-kruche-ciasteczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy