Nadziane francuskie koperty

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Pomysł zrodził się w mojej głowie wczoraj. Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu)
    8 małych pieczarek
    1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę
    8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka
    2 łyżki cebulki zapiekanej
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    1 małe jajko
    łyżka sezamu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Nadziane francuskie koperty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kwadrat ciasta smarujemy przecierem i układamy dodatki 1. Płat ciasta dzielimy na 8 kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Solimy i pieprzymy.
  • Zlepiamy ze sobą brzegi 2. Trzy posmarowane rogi zlepiamy ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.
  • Każdą kopertę smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem 3. Do tak przygotowanej koperty wsypujemy po odrobinie cebulki zapiekanej. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15-20 minut. Koperty smakują zarówno same jak i z ketchupem lub barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować