Nabity na pal

0 (0 ocen)

  • 35 min

Danie proste, banalne bo to nic innego jak swoiste mielone. Tylko z mięsa zrobiłam kulki i nabiłam je na pałeczki do szaszłyków

  • 35 min

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego – ja użyłam z indyka
    pęczek posiekanego szczypiorku

    1 marchewka starta na grubych oczkach tartki
    1 jajko
    garść startego sera żółtego
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki oliwy
    przyprawy: curry, pieprz ziołowy, gotowa mieszanka do mięsa mielonego

    Sos jogurtowy:

    350 ml gęstego jogurtu greckiego
    2 ząbki czosnku

    zioła prowansalskie
    1 ogórek i 1 pomidor czerwona papryka (pokrojone w małą kostkę)

Nabity na pal - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy masę na mielone, mieszając mięso z resztą składników. Lepimy kulki, nabijamy je na patyczki, obsmażamy na patelni grillowej (po 2 min z każdej strony), potem pieczemy 8 minut w temp. 170°C. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając jego składniki. Gorące szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym.
    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy