Myszki z jajek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Myszki z jajek to bardzo apetyczne przystawki. Dzieci chętnie pomagają mi je przygotowywać.Podobnie można zrobić kotki lub jeżyki.

Składniki:

  • ● jajka (tyle, ile chcemy otrzymać myszek)
    ● por lub szczypiorek
    ● natka pietruszki
    ● kiełbasa
    ● ziarenka czarnego pieprzu
    ● plastry żółtego sera
    ● majonez

Myszki z jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo
    i obieramy. Białka lekko odkrawamy
    od spodu wzdłuż
    (około 1/3) tak, żeby jajka
    stabilnie leżały na półmisku.
  • 2. Jajka nacinamy z obu stron
    i wsuwamy w nie cienkie plasterki
    kiełbasy – to są uszy.
    Wąsy robimy z natki pietruszki,
    a oczy i nosek – z ziarenek
    pieprzu. Na ogonek myszki
    najlepiej nadaje się szczypiorek
    lub pokrojony w długie,
    wąskie paski por.
  • 3. Gotowe myszki zdobimy
    majonezem i układamy przed
    nimi plasterki żółtego sera.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2009

Komentarze

Podobne przepisy