Musztardowo-ketchupowe udka pieczone z ziemniaczkami

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Pomysł na tani i prosty, lecz bardzo smaczny obiad który praktycznie zrobi się sam. Jeśli dzień wcześniej zamarynujemy mięso i ziemniaki, wystarczy później włożyć do piekarnika i gotowe :)

  • 60 min

Składniki:

  • Mięso:
    -3 udka z kurczaka
    -1 łyżka ketchupu pikantnego
    -1 łyżka musztardy miodowej
    -1 łyżka oregano
    -2 łyżki przyprawy do kurczaka
    -6 łyżek oleju rzepakowego

    Ziemniaki:
    -1 kg ziemniaków
    -5 gałązek świeżego oregano
    -2 łyżki przyprawy do dań z ziemniaków
    -6 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Musztardowo-ketchupowe udka pieczone z ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ketchup, musztardę, oregano, przyprawę do kurczaka mieszamy z 6 łyżkami oleju rzepakowego. Wrzucamy umyte i osuszone na papierowym ręczniku udka, dokładnie nacieramy marynatą (nie omijając miejsc pod skórką). Odkładamy na noc do lodówki.
  • 2. Przyprawę do dań z ziemniaków mieszamy z olejem. Wrzucamy obrane, umyte i dokładnie osuszone ręcznikiem papierowym pokrojone na połowy ziemniaki (jeśli są duże kroimy je na ćwiartki). Dodajemy gałązki oregano. Dokładnie mieszamy, odkładamy na noc do lodówki.
  • 3. Mięso i ziemniaki wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować