Musztardowe pulpeciki z farszem

0 (0 ocen)

Z farszem kalafiorowo-paprykowym . Po prostu pyszne , chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i bardzo syte. Idealne na obiad do lekkich dodatków jak na przykład u mnie warzyw na parze lub wiosennej sałatki :)

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    200 g. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    3 duże różyczki kalafiora
    2 plastry papryki konserwowej ( czerwonej )
    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 duża biała cebula
    Składniki robocze:
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    1 jajko
    1 szklanka bułki tartej
    mąka pszenna do obtoczenia pulpecików
    2 łyżki smalcu do smażenia
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki:
    soli , pieprzu
    szczypta chili
    Do dekoracji
    Natka pietruszki

Musztardowe pulpeciki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy , sparzamy wrzątkiem. Paprykę kroimy w małą kostkę.Cebulę siekamy drobno. Mięso mielone łączymy z musztardą , cebulą , jajkiem , bułką tartą oraz przyprawami ( czosnkiem granulowanym , solą pieprzem i chili) wyrabiamy masę rękoma. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze części ( mniejsze różyczki)
  • 2. Dłońmi bierzemy trochę mięsa , rozpłaszczamy. Na środek kładziemy 2-3 małe różyczki kalafiora oraz parę ( 4-5) kawałków papryki, Zlepiamy pulpecika. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Każdego pulpecika obtaczamy w mące.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy pulpeciki na rumiano z każdej strony. Podajemy z ulubionymi lekkimi dodatkami , dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy