"MUSZTARDA" Z JABŁEK.

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

"Musztarda" ta powstała zupełnie przypadkowo, zwykły impuls. Jako blogerka kulinarna uwielbiam eksperymenty w kuchni, które oceniają moi domownicy. Uśmiech na ich twarzy jest dla mnie największą nagrodą.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mączystych jabłek
    1/4 szklanki octu jabłkowego
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki gorczycy białej
    liść laurowy
    6 ziarenek pieprzu
    2 goździki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

"musztarda" z jabłek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Układam na blasze,
    podpiekam w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach, aby
    owoce zmiękły i zrobiły się rumiane. Następnie miksuję je na pakę
    przy pomocy blendera.
  • 2. Ocet, miód, przyprawy zagotowuję. Zalewę studzę, a zimną - zalewam
    jabłkową pulpę. Dokładnie mieszam.
  • 3. Małe słoiczki wyparzam, uzupełniam "musztardą" z jabłek, dokładnie
    zakręcam. Pasteryzuję 10 min (od momentu zagotowania wody).
    Po tym czasie, wyjmuję z wody i odstawiam do wystudzenia.

Porady

Spasteryzowana "musztarda" z jabłek może być przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa 3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin czy też serów pleśniowych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Musztarda z jabłek

To może cię zainteresować