Muszle zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami

4.49 (169 ocen)

  • 20 min

Taki faszerowany makaron może być pysznym pomysłem na obiad lub przekąskę.

  • 20 min

Składniki:

  • 15 sztuk makaronu Conchiglioni (duże makaronowe muszle)

    1 opakowanie szpinaku ( nie rozdrobnionego),

    30 dag pieczarek

    7 sztuk serka topionego śmietankowego ( małe trójkąciki)

    1 opakowanie sosu pomidorowego

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    20 dag żółtego sera

    oregano, oliwa z oliwek

    sól

    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszle zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.

    Przygotowujemy sos pomidorowy: posiekaną drobno cebulę dusimy razem z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy zioła , sól, pieprz, sos pomidorowy i dusimy około 5 minut.
  • 2. Pieczarki obieramy i kroimy na małe ćwiartki. Dwa ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki, podsmażamy chwilkę na patelni z oliwą, około 20 sekund. Dodajemy pieczarki, rozdrobniony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy i chwilę studzimy.
  • muszle 3. Przygotowanym farszem szpinakowo- pieczarkowym nadziewany każdą z muszli. Sos pomidorowy wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy na nim ponadziewane muszle, do każdej z muszki dokładamy jeszcze trochę topionego serka. Następnie posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować