Muszle zapiekane ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie i rozkładamy każdą sztukę na płaskiej powierzchni.
Przygotowujemy sos pomidorowy: posiekaną drobno cebulę dusimy razem z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy zioła , sól, pieprz, sos pomidorowy i dusimy około 5 minut.
2.Pieczarki obieramy i kroimy na małe ćwiartki. Dwa ząbki czosnku kroimy na drobne kawałki, podsmażamy chwilkę na patelni z oliwą, około 20 sekund. Dodajemy pieczarki, rozdrobniony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy i chwilę studzimy.
3.Przygotowanym farszem szpinakowo- pieczarkowym nadziewany każdą z muszli. Sos pomidorowy wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, układamy na nim ponadziewane muszle, do każdej z muszki dokładamy jeszcze trochę topionego serka. Następnie posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.
Komentarze