Muszle zapiekane z mięsem mielonym i serem ricotta w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej rozgrzać na patelni dodać posiekną na drobno cebulę i czosnek, zeszklić.Dodać mięso mielone, podsmażyć. Jeśli wytopi się tłuszcz można odcedzić. Dodać 1/2 sosu pomidorowy, wymieszać i całość chwilę jeszcze gotować.Można doprawić sola i pieprzem do smaku.
2.Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
3.W miseczce zmieszać ser ricotta, ser mozarella (część pozostawić do posypania) jajko, szpinak który można wcześnniej sparzyć i odcisnąć oraz resztę składników.
4.Na spód żaroodpornego naczynia wyłożyć część drugiej połowy sosu pomidorowego.
5.Muszle wypełniać ok.1 łyzeczką mięsa mielonego, na wierzch nakładać masę serową. Układać w naczyniu żaroodpornym.
6.Na muszle wyłożyć pozostałą część sosu pomidorowego, posypać serem mozzarella.Przykryć folią spożywczą, zapiekać w piecu nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut.
Komentarze