Muszle zapiekane pod mozarellą

4.5 (150 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonała potrawa zaspokajające apetyt na każdej karnawałowej imprezie.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - makaron muszle: 500 gramów
    - mięso mielone z łopatki lub szynki: 1 kilogram
    - seler: 1 plaster
    - cebula cukrowa: 1 sztuka
    - przecier pomidorowy: 300 mililitrów
    - marchew: 1 sztuka
    - papryka słodka: 1 opakowanie
    - zioła prowansalskie: 1 opakowanie
    - woda wrzątek: 250 mililitrów
    - żółta mozarella: 300 gramów
    - natka peitruszki: 1 pęczek
    - oliwa: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Muszle zapiekane pod mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowany i przestudzony makaron (duże muszle) oblewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszamy go aby cały pokrył się delikatnie tłuszczem i nie sklejał się ze sobą.
  • 2. Smażymy mięso na gorącej patelni teflonowej albo ceramicznej bez dodatkowego tłuszczu, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy mięso, wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym i na niewielkiej ilości oliwy smażymy seler i marchew (starte na grubych oczkach) oraz cebulę. Po ok. 10 minutach dodajemy przecier, paprykę w proszku i zioła prowansalskie. Dodajemy ponownie do sosu przygotowane mięso (dolewamy ewentualnie gorącą wodę gdyby całość była zbyt gęsta).

    Wyłączamy gaz pod farszem i odstawiamy na 10 minut do ostudzenia.
  • 3. Nadziewamy muszle farszem tak, aby ścianki makaronu delikatnie się zamykały ku środkowi. Do każdej muszli na wierzch wkładamy szczyptę startej mozarelli. Układamy muszle ciasno obok siebie na dużej blasze wyłożonej folią aluminiową.
  • muszle nadziewane mięsem pod mozarellą 4. Blacha z muszlami trafia do rozgrzanego do temp. 210 stopni piekarnika na ok. 10-15 (na ostatnie 5-7 minut należy włączyć termoobieg). Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy potrawę prosto z blachy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron muszle (conchiglioni)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować