Muszle zapiekane pod mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowany i przestudzony makaron (duże muszle) oblewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszamy go aby cały pokrył się delikatnie tłuszczem i nie sklejał się ze sobą.
2.Smażymy mięso na gorącej patelni teflonowej albo ceramicznej bez dodatkowego tłuszczu, doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy mięso, wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym i na niewielkiej ilości oliwy smażymy seler i marchew (starte na grubych oczkach) oraz cebulę. Po ok. 10 minutach dodajemy przecier, paprykę w proszku i zioła prowansalskie. Dodajemy ponownie do sosu przygotowane mięso (dolewamy ewentualnie gorącą wodę gdyby całość była zbyt gęsta).
Wyłączamy gaz pod farszem i odstawiamy na 10 minut do ostudzenia.
3.Nadziewamy muszle farszem tak, aby ścianki makaronu delikatnie się zamykały ku środkowi. Do każdej muszli na wierzch wkładamy szczyptę startej mozarelli. Układamy muszle ciasno obok siebie na dużej blasze wyłożonej folią aluminiową.
4.Blacha z muszlami trafia do rozgrzanego do temp. 210 stopni piekarnika na ok. 10-15 (na ostatnie 5-7 minut należy włączyć termoobieg). Całość posypujemy natką pietruszki. Podajemy potrawę prosto z blachy.
Komentarze