Muszle z serem i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron wkładamy do dużej ilości osolonej wody i gotujemy około 7 minut. Przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Makaron będzie twardawy, ale taki być powinien, dopiecze się w piekarniku. Na 1 łyżce oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, około 2 minut, dodajemy passatę pomidorową i suszony czosnek, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem, miksujemy blenderem na gładko i odstawiamy. Na 1 łyżce oleju podsmażamy opłukany szpinak, smażymy około 2 minut, aż zwiędnie. W misce mieszamy trzy rodzaje serków, dodajemy przesmażony szpinak i doprawiamy całość solą oraz pieprzem czarnym. Sos pomidorowy wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, o średnicy około 26-28 cm, tak aby zmieściły się 24 muszle makaronowe. Każdą muszlę napełniamy dużą ilością masy serowo-szpinakowej i układamy na sosie pomidorowym. Wypełnione sosem i muszlami naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 15 minut. Podajemy gorące, po 6 muszli na porcję.
Komentarze