Muszle nadziewane wątróbką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki i bardzo prosty w wykonaniu obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g wątróbki drobiowej
    ok 24-26 muszli
    3 cebule
    łyżka soli do posolenia wody
    sól, pieprz do smaku
    2 garście startego żółtego sera
    łyżka oleju do wysmarowania formy
    łyżka oleju do smażenia cebuli i wątróbki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Muszle nadziewane wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ugotowania makaronu.
    Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente( około 13-15 minut),
    Odcedzamy, przelewamy zimną wodą odstawiamy.
    Cebulę obieramy z łupin, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, w tym czasie wątróbkę płuczemy oczyszczamy (najlepiej gdyby moczyła się całą noc w mleku pozostawiona pod przykryciem w lodówce)
    Kroimy na mniejsze części, dokładamy dosmażonej się już na patelni cebuli i obsmażamy kilka minut - przyprawiamy solą i ewentualnie pierzem.
    Nastawiamy piekarnik do 180*C, smarujemy naczynie żaroodporne olejem, układamy muszle i do każdej wkładamy wątróbkę z cebulą.
    Zasypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem,
    Wkładamy muszle do nagrzanego piekarnika
    Zapiekamy około 7 minut w piekarniku.

Porady

Muszle smakują doskonale także podane z sosem śmietanowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować