Muszle Conchiglioni a'la bolognese

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bolognese w innym wydaniu tym razem w muszlach Conchiglioni.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron conchiglioni: 30 sztuk
    - mięso mielone wołowo - wieprzowe: 500 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - Ząbki czosnku: 2 sztuki
    - mozzarella: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżeczki
    - pomidory z puszki: 1 sztuka
    - oregano: 1 łyżeczka
    - bazylia: 1 łyżeczka
    - czosnek zabek: 1 sztuka
    - ser żółty - starty: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bolognese

Muszle conchiglioni a'la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos.
  • 2. Cebulka w kostkę podsmażam na oliwie, dodałam mięso, czosnek, podsmażam razem, dodaje przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, sol. Odstawiam na bok.
  • muszle 3. Robie sos pomidorowy, Na łyzce oleju rozgrzanego karmelizuje 2 łyzki koncetratu pomid, dodaje puszke pomidorow w zalewie, przyprawiam jak na sos do spaghettki, bazylia, oregano, czosnek, pieprz. Smaze az sos troche odparuje. Czesc gotowego sosu daje na dno naczynia do zapiekania a reszte sosu wrzucam do miesa. Mieszam wszystko. Nadzienie nie moze byc zbyt płynne.
  • Muszle zapiekane 4. Muszle napełnić farszem łyżeczką. Układam w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na kazda muszle daje kawalek mozarelli. posypuje oregano i do nagrzanego piekarnika, zapiekam w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut przykryte folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zdejmuje i posypałam jeszcze startym serem. Pieke az sie ałdnei zapeicze wszystko. Muszle sa rewelacyjne takie makaron bolognese ale w innym wydaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować