Szybki obiad dla wielbicieli makaronu i cukinii. Tym razem z dodatkiem łososia wędzonego. Można użyć także świeżego lub piersi kurczaka.
Składniki:
1 por
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 cukinia
100 g łososia wędzonego
200 g śmietany 30%
200 g makaronu muszelki
Mały pęczek koperku do posypania
pieprz kolorowy do posypania
Muszelki z cukinią i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Por umyć, przekroić na pół wzdłuż, pokroić w plasterki. Przesmażyć na maśle. Dodać seler naciowy pokrojony w kosteczkę. Na koniec wrzucić przeciśnięty czosnek.
Cukinię wyszorować. Połowę zetrzeć na tarce, połowę pokroić w krążki.
Na patelnię wrzucić całą cukinię, wymieszać, dusić 2 minuty.
Następnie wlać śmietankę i pokrojonego drobno łososia. Dusić na małym ogniu aż cukinia zmięknie. Doprawić pieprzem. Dodać 2/3 posiekanego koperku. W międzyczasie ugotować makaron al dente.
Makaron wrzucić do sosu, wymieszać, nałożyć na talerze i posypać pieprzem oraz koperkiem
Komentarze