Muszelki z cukinią i łososiem

0 (0 ocen)

Szybki obiad dla wielbicieli makaronu i cukinii. Tym razem z dodatkiem łososia wędzonego. Można użyć także świeżego lub piersi kurczaka.

Składniki:


  • 1 por
    1 łodyga selera naciowego
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    1 cukinia
    100 g łososia wędzonego
    200 g śmietany 30%
    200 g makaronu muszelki
    Mały pęczek koperku do posypania
    pieprz kolorowy do posypania

Muszelki z cukinią i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Por umyć, przekroić na pół wzdłuż, pokroić w plasterki. Przesmażyć na maśle. Dodać seler naciowy pokrojony w kosteczkę. Na koniec wrzucić przeciśnięty czosnek.

    Cukinię wyszorować. Połowę zetrzeć na tarce, połowę pokroić w krążki.

    Na patelnię wrzucić całą cukinię, wymieszać, dusić 2 minuty.

    Następnie wlać śmietankę i pokrojonego drobno łososia. Dusić na małym ogniu aż cukinia zmięknie. Doprawić pieprzem. Dodać 2/3 posiekanego koperku. W międzyczasie ugotować makaron al dente.

    Makaron wrzucić do sosu, wymieszać, nałożyć na talerze i posypać pieprzem oraz koperkiem

Komentarze

Podobne przepisy