Muszelki z brokułem

5 (184 ocen)

  • 30 min

Kremowo-brokułowa propozycja, która smakuje. Szczerze powiedziawszy to dość długo zastanawiałam się jaki makaron będzie pasował do tego sosu najbardziej. Wybór padł na mało popularne w mojej kuchni muszelki, ale to się chyba zmieni, bo połączenie inspiruje. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g makaronu muszelki
    1 brokuł
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka drobno startego żółtego sera
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Muszelki z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i obgotować we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedzić na durszlaku.
  • 3. W garnku na wolnym ogniu roztopić masło i stopniowo dodawać do niego mąkę stale mieszając trzepaczką drucianą. Gdy baza zgęstnieje (~4 minut) powoli dolewać mleko nie zaprzestając mieszania. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
  • 4. Do sosu dodać stary ser, a po jego rozpuszczeniu brokuła. Całość wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Sos wymieszać z makaronem. Polecam !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować