Muszelki conchiglioni z bakłażanem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Muszelki mogą być przekąską, kolacją, przystawką.

  • 40 min

Składniki:

  • ok 15 szt muszelek
    150 g mięsa mielonego
    1 mały bakłażan
    szczypta utłuczonych grzybków
    1 ząbek czosnku
    1/4 cebuli
    łyżeczka koncentatu pomidorowego
    odrobina wody
    sól
    pieprz
    szczypta papryki
    szczypta oregano
    żółty ser
    sos beszamelowy ok pół szkl
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Muszelki conchiglioni z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą na durszlaku i skropić oliwą by nie wysychał.

    Bakłażan pokroić na cienkie plasterki posolić i odstawić na pół godziny, po czym przepłukać i osączyć, Na patelni przyrumienić plasterki bakłażana i zdjąć je, włozyć posiekaną cebulkę i czosnek, dodać mięso, rozdrobnić, smażyć przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku, podlać wodą i na koniec dodać bakłażan, dusić jeszcze kilka minut. Do muszli nałożyć nadzienie, do każdej włożyć małą łyżeczkę sosu beszamelowego ułożyć w naczyniu i na koniec posypać żółtym serem, podgrzać pod przykryciem w piekarniku (10 min) lub w mikrofali (3-4 min)
    podać z cząstkami pomidora i sałatą.

    szybki beszamel mozna przygotować w ten sposób
    W małym rondelku zeszklić odrobinę cebulki na maśle, dodać czubatą łyżeczkę mąki pół szklanki mleka wlać strumieniem mieszając rózgą, doprowadzić do wrzenia, gęstością sos powinien przypominać budyń na koniec dodć szczyptę soli, szczyptę pieprzu i szczyptę imbiru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować