• 40 min

Przepis dostałam od mojej koleżanki z Grecji. Jest przepyszne dla całej rodziny!

  • 40 min

Składniki:

  • 2 kg dużych okrągłych bakłażanów
    1 kg mielonego mięsa
    1/2 filiżanki oliwy
    2 duże cebule
    5 dojrzałych pomidorów
    sól, pieprz
    starty żółty ser
    olej do smażenia
    2-3 porcje sosu beszamelowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mussaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany obieramy, kroimy w cienkie plasterki, obficie solimy i zostawiamy w misce cedzakowej na pół godziny. Odsączone bakłażany smażymy na oleju. Mięso mielone smażymy z cebulką na oleju. Dodajemy przetarte wcześniej pomidory, sól, pieprz i dusimy na małym ogniu dopóki sos nie odparuje. Odsączone bakłażany smażymy na oleju.
  • 2. Układamy połowę bakłażanów na brytfance, posypujemy tartym serem, przekładamy połową mięsa mielonego, przykrywamy resztę bakłażanów posypujemy startym serem i układamy resztę mięsa. Na wierch dajemy grubą warstwę wcześniej przygotowanego sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w gorącym piekarniku przez 30 min dopóki wierzch sosu nie zrumieni się na złoty kolor.

Porady

Inny wariant: 1. Możemy sam dół przekładanki wyłożyć ziemniakami pokrojonymi w talarki i usmażonymi na oleju - lepiej się wtedy kroi potrawę. 2. Mussakas z kabaczkami (lub cukinią) Można bakłażany zastąpić cukinią lub kabaczkami. Potrawę przygotowujemy w ten sam sposób, z tym że kabaczki kroimy wzdłuż.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować