1.Przygotowanie
Posól bakłażany, odstaw na 20 minut.
Odsącz, przemyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż na niej bakłażany, ziemniaki i cukinię.
Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
W garnku rozgrzej dodatkową oliwę, zeszklij na niej cebulę, dodaj mięso i obsmaż je.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
Wymieszaj i smaż przez chwilę.
Dodaj natkę pietruszki i pomidory i smaż, aż sos z pomidorów się wchłonie.
Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
Przygotuj beszamel.
Odłóż jakieś 2-4 łyżki mleka, resztę wlej do garnka i podgrzej je, nie doprowadzaj do wrzenia.
Dodaj masło i wymieszaj.
Roztrzep jajka i utrzyj z mąką, cynamonem i pozostałym mlekiem.
Cały czas mieszając dodaj trochę ciepłego mleka.
Dodawaj porcjami ciepłe mleka, aż masa będzie w miarę płynna.
Wtedy, cały czas mieszając dodaj ją do gorącego mleka.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ser i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.
W nasmarowanym oliwą naczyniu układaj kolejne warstwy.
Zacznij od ziemniaków, następnie bakłażany, cukinia i mięso, a na wierzch znów ziemniaki, bakłażany i cukinia.
Zalej wszystko sosem.
Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 90 minut.
Komentarze