Mussaka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz mussake jadłam jak byłam w Grecji i teraz ciągle gości na naszym stole.Polecam bo warto.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki

    3 spore bakłażany, pokrojone w plastry
    3 cukinie, pokrojone w plastry
    3 spore ziemniaki, pokrojone w cienkie plastry
    4 łyżki oliwy
    2 cebule, posiekane
    500 g mielonej wieprzowiny
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
    garść posiekanej natki pietruszki
    1 puszka krojonych pomidorów

    Beszamel:

    1 litr mleka
    60 g masła
    2 jajka
    6 łyżek mąki
    2 łyżeczki mielonego cynamonu koszyk
    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
    600 g startego sera TWARDEGO
    oliwa do nasmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Musy Dania główne

Mussaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie
    Posól bakłażany, odstaw na 20 minut.
    Odsącz, przemyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
    Rozgrzej na patelni oliwę i obsmaż na niej bakłażany, ziemniaki i cukinię.
    Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
    W garnku rozgrzej dodatkową oliwę, zeszklij na niej cebulę, dodaj mięso i obsmaż je.
    Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem.
    Wymieszaj i smaż przez chwilę.
    Dodaj natkę pietruszki i pomidory i smaż, aż sos z pomidorów się wchłonie.
    Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
    Przygotuj beszamel.
    Odłóż jakieś 2-4 łyżki mleka, resztę wlej do garnka i podgrzej je, nie doprowadzaj do wrzenia.
    Dodaj masło i wymieszaj.
    Roztrzep jajka i utrzyj z mąką, cynamonem i pozostałym mlekiem.
    Cały czas mieszając dodaj trochę ciepłego mleka.
    Dodawaj porcjami ciepłe mleka, aż masa będzie w miarę płynna.
    Wtedy, cały czas mieszając dodaj ją do gorącego mleka.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj ser i podgrzewaj, aż się rozpuści.
    Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu.
    W nasmarowanym oliwą naczyniu układaj kolejne warstwy.
    Zacznij od ziemniaków, następnie bakłażany, cukinia i mięso, a na wierzch znów ziemniaki, bakłażany i cukinia.
    Zalej wszystko sosem.
    Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 90 minut.

Porady

Mussake należy podawać od razu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.8 (224 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Panna cotta z musem truskawkowym

To może cię zainteresować