Muśnięte czekoladki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekoladka jest na prawdę niesamowita. Najpierw czujemy delikatny, bardzo kakaowy mus następnie chrupiącą czekoladę, a na koniec kawałki orzeszków. Polecam dla chocomaniaków!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - czekolada deserowa: 100 gramów
    - orzechy włoskie drobno posiekane: 2 łyżki
    - gorąca woda: 0.25 szklanki
    - żelantyna: 1 łyżeczka
    - ciemne kakao: 1 łyżka
    - jaja (oddzielone): 2 sztuki
    - cukier puder: 0.13 szklanki
    - migdały w płatkach: 1 łyżka
    - papilotki 3.5 cm średnicy: 20 sztuk
    - pędzelek: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Czekoladki Musy

Muśnięte czekoladki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznij od przygotowania bazy czekoladki. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i pozwól lekko
  • 2. Rozłóż papilotki na stole. Ja zrobiłam 20 czekoladek, ale jak chce możesz przygotować więcej, ponieważ musu na pewno Ci zostanie.
  • 3. Każdą papilotkę posmaruj cienką warstwą czekolady przy użyciu małego pędzelka. Ja używam zwykłego pędzelka do malowania z naturalnego włosia.
  • 4. Kiedy "pomalujesz" wszystkie papilotki, odłóż je na chwilę do zamrażalnika.
  • 5. Po kilku minutach wyjmij i nałóż kolejną warstwę i odłóż z powrotem, aby czekolada lekko stężałą. Ja w sumie robię 3 warstwy. To wystarcza, aby przy zdejmowaniu papilotek czekolada nie pękła.
  • 6. Po nałożeniu ostatniej z warstw, wsyp trochę orzeszków do środka i rozprowadź je po ściance.
  • 7. Kiedy już mamy odpowiednio przygotowane papilotki odłóż je na około 30 minut do zamrażalnika, aby czekolada dobrze stwardniałą.
  • 8. W tym czasie możemy przygotować mus czekoladowy. W tym celu należy połączyć gorącą wodę z żelatyną i wymieszać, aby cała żelatyna rozpuści się.
  • 9. Dodaj kakao i dobrze wymieszaj, aby nie było grudek. Odłóż na bok.
  • 10. Ubij białka z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj po woli cukier puder, nie przestając ubijać.
  • 11. Dalej ubijając, dodaj żółtka.
  • 12. Zacznij wlewać ciurkiem rozpuszczoną żelatynę, dalej miksując. Ważne jest, aby żelatyna była tej samej temperatury co reszta składników. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  • 13. Teraz wyjmij czekoladową bazę z zamrażalnika i delikatnie oderwij papierowe papilotki. Nie powinno być z tym kłopotu.
  • 14. Teraz wyjmij czekoladową bazę z zamrażalnika i delikatnie oderwij papierowe papilotki. Nie powinno być z tym kłopotu.
  • Muśnięte czekoladki - 1 15. Można podawać od razu albo odczekać chwilę. Jednak czekoladki są najlepsze w dniu przygotowania. Drugiego dnia (przechowując w lodówce) zacznie się robić mały kożuch. Widać to na zdjęciu obok (zrobione drugiego dnia), mus opadł i zrobił się drobny kożuszek.
  • 16. RADA: Jeżeli zostanie Ci mus, a raczej zostanie, możesz go przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce przez kilka godzin i podać gościom. Wcześniej posyp kakao.

    Smacznego!
  • 17. Zapraszam na www.sandrabakesaparty.awsome.pl po więcej przepisów na bardzo udane przyjęcia!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować