Muśnięcie truskawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru i żółtka . Wymiksować na jednolitą masę. Do masy dodać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać mąkę ziemniaczaną z cukrem waniliowym. Piec na kolor złocisty w 180- 200 stopniach. KREM: Śmietanę ubić dodać śnieżkę, wymieszać dodać truskawki i cukier waniliowy. Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody dodać do kremu, Czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki dodać do masy, wymieszać. POLEWA : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać śmietanę, zamieszać. WYŁOŻENIE: biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć krem przykryć drugim biszkoptem, polać polewą. Udekorować. Najlepiej smakuję następnego dnia.
Porady
Polewę można zrobić z białej czekolady, ja nie miałam białej i zrobiłam z truskawkowej.
Komentarze