Muśnięcie truskawki

5 (152 ocen)

Ciasto śmietankowe z dodatkiem truskawek i czekolady po prostu niebo w buzi.

Składniki:

  • BISZKOPT: 4 jaja, 1szkl. mąki tortowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. KREM ; 600 ml. śmietany 30%, 20 dag. truskawek mrożonych, 1 śnieżka, 3 łyżeczki żelatyny, 1 czekolada mleczna, cukier waniliowy. POLEWA: 2 czekolady truskawkowe, 2 łyżki śmietany kremówki.
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Muśnięcie truskawki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przepysznę. 1. BISZKOPT: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szklankę cukru i żółtka . Wymiksować na jednolitą masę. Do masy dodać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, wymieszać i dodać mąkę ziemniaczaną z cukrem waniliowym. Piec na kolor złocisty w 180- 200 stopniach. KREM: Śmietanę ubić dodać śnieżkę, wymieszać dodać truskawki i cukier waniliowy. Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody dodać do kremu, Czekoladę zetrzeć na tarce na wiórki dodać do masy, wymieszać. POLEWA : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać śmietanę, zamieszać. WYŁOŻENIE: biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć krem przykryć drugim biszkoptem, polać polewą. Udekorować. Najlepiej smakuję następnego dnia.

Porady

Polewę można zrobić z białej czekolady, ja nie miałam białej i zrobiłam z truskawkowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować