Musaka ziemniaczana

4.51 (176 ocen)

  • Łatwy

Muszę przyznać ze ile osób przygotowujących musakę tyle rodzai.Przekładana bakłażanem czy też cukiniąw każdej postaci jest doskonała.Chcę zaproponować prostą do wykonania musakę ziemniaczaną.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone: 500 gramów
    - pomidory w puszce krojone: 2 opakowania
    - cebula: 2 sztuki
    - ziemniaki pokrojone w plastry około: 10 sztuk
    - oliwa: 6 łyżek
    - świeży tymianek, sól, pieprz: 1 szczypta
    - ser tarty parmezan: 100 gramów
    - białe wino: 300 mililitrów
    - śmietana: 150 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Zobacz również:

Mus Dania główne Musaka

Musaka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie : Cebulę pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej pomidory i wino. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Dodaj śmietanę i połącz składniki. Plasterki ziemniaków wrzuć do garnka ze wrzątkiem i podgotuj 3-4 minuty, odcedź. Formę do pieczenia natłuść oliwą. Połóż pierwszą warstwę ziemniaków na to wyłóż mięso, posyp startym serem i posyp świeżym tymiankiem. Przykryj ponownie warstwą ziemniaków. Wyłóż drugą warstwę mięsa, posyp serem i przykryj ostatnią warstwą ziemniaków. Całość obsyp serem tartym. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni i zapiekaj 20 minut.
  • 2. zobacz film jak przygotować musakę na : http://anyzkowo.blogspot.com/
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować