Musaka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroję w talarki a cukinię w podłużne , cienkie plastry. warzywa obsmażam na patelni na odrobinie oleju i odkładam na bok. Cebule kroję w kosteczkę i podsmażam na oleju. dodaję mięso mielone. Czosnek przeciskam przez praskę i razem z pomidorami dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę około 10 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Doprawiam koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą pieprzem i papryką. Dno naczynia żaroodpornego lekko nacieram olejem. Jako pierwszą warstwę wykładam ziemniaki, później cukinię . Opruszam solą i pieprzem. Wykładam mięsno-pomidorową masę. W rondelku rozpuszczam masło, Powoli wsypuję mąkę i mieszam rózgą, dolewam małym strumieniem mleko i mieszam by nie powstały grudki. Dodaję roztrzepane jajko. Doprawiam. Na koniec dodaję serki topione. sosem polewam mięso i piekę w piekarniku około 40 minut w 180 st C.Posypuje natką pietruszki.
Komentarze