Musaka z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo pożywne i smaczne danie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • nieduża cukinia
    3-5 ziemniaków
    50 dag mięsa mielonego z szynki
    cebula
    czosnek 3-4 ząbki
    pomidory w puszce
    koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
    olej
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra

    sos:
    szklanka mleka
    5 dag masła
    duże jajko
    2-3 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    gałka muszktołowa
    2 serki topione trójkąciki

    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Dania główne Musaka Zapiekanki

Musaka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroję w talarki a cukinię w podłużne , cienkie plastry. warzywa obsmażam na patelni na odrobinie oleju i odkładam na bok. Cebule kroję w kosteczkę i podsmażam na oleju. dodaję mięso mielone. Czosnek przeciskam przez praskę i razem z pomidorami dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę około 10 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Doprawiam koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą pieprzem i papryką. Dno naczynia żaroodpornego lekko nacieram olejem. Jako pierwszą warstwę wykładam ziemniaki, później cukinię . Opruszam solą i pieprzem. Wykładam mięsno-pomidorową masę. W rondelku rozpuszczam masło, Powoli wsypuję mąkę i mieszam rózgą, dolewam małym strumieniem mleko i mieszam by nie powstały grudki. Dodaję roztrzepane jajko. Doprawiam. Na koniec dodaję serki topione. sosem polewam mięso i piekę w piekarniku około 40 minut w 180 st C.Posypuje natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować