Musaka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy
i kroimy w grube
plastry. Gotujemy 8 minut.
Odcedzamy.
2.Cukinię myjemy,
osuszamy i kroimy
w paski. Cebulę
obieramy i siekamy.
Podsmażamy
na oleju. Dodajemy
mięso, chwilę
smażymy i wkładamy
cukinię. Smażymy
kilka minut. Wkładamy pomidory z zalewą
i dokładnie mieszamy. Dusimy,
aż sos lekko odparuje.
3.Czosnek obieramy i przeciskamy
przez praskę. Wsypujemy
do mięsa i warzyw. Mieszamy.
Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
4.1/3 ziemniaków układamy
w posmarowanej masłem formie,
przykrywamy połową
mięsa. Układamy drugą warstwę
ziemniaków i pozostałe
mięso. Przykrywamy resztą
ziemniaków. Polewamy śmietaną
wymieszaną z serem.
Oprószamy solą i pieprzem.
Pieczemy 50 minut w 200 C.
Komentarze