Musaka z cukinią

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min

Gdy zaczyna się sezon na cukinię, najczęściej piekę musakę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● mała cebula
    ● 2 łyżki oleju
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● mała cukinia
    ● puszka pomidorów
    ● ząbek czosnku
    ● łyżeczka masła
    ● 1/2 szkl. śmietany
    ● łyżka startego żółt
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Musaka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i kroimy w grube
    plastry. Gotujemy 8 minut.
    Odcedzamy.
  • 2. Cukinię myjemy,
    osuszamy i kroimy
    w paski. Cebulę
    obieramy i siekamy.
    Podsmażamy
    na oleju. Dodajemy
    mięso, chwilę
    smażymy i wkładamy
    cukinię. Smażymy
    kilka minut. Wkładamy pomidory z zalewą
    i dokładnie mieszamy. Dusimy,
    aż sos lekko odparuje.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę. Wsypujemy
    do mięsa i warzyw. Mieszamy.
    Doprawiamy do smaku
    solą i pieprzem.
  • 4. 1/3 ziemniaków układamy
    w posmarowanej masłem formie,
    przykrywamy połową
    mięsa. Układamy drugą warstwę
    ziemniaków i pozostałe
    mięso. Przykrywamy resztą
    ziemniaków. Polewamy śmietaną
    wymieszaną z serem.
    Oprószamy solą i pieprzem.
    Pieczemy 50 minut w 200 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ziemniaki

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować