Moja musaka to odrobina Grecji w kuchni polskiej .Przez lata modyfikowany przepis doczekał się wreszcie wersji ostatecznej, w smaku ulubionym przez domowników i gości .
Musaka nie całkiem grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany umyj i pokrój w plastry ( ok. 0,5 cm) .Posól je i odstaw na pól godziny a następnie opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Usmaż je o na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz.
Ziemniaki obierz i pokrój w plastry ok. 0,5 cm a następnie podgotuj je chwilkę – powinny być lekko twardawe .Odcedź na sitku i pozostaw do ostygnięcia
Sparzone i obrane ze skórki 3 pomidory pokrój na cząstki usuń z nich nasionka, a miąższ odłóż do miseczki. Cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na oliwie pozostałej ze smażenia bakłażanów.. Gdy cebula przyrumieni się na złoto , dodaj mięso i smaż, cały czas mieszając i rozdrabniając je . Dodaj do mięsa pomidory i koncentrat, wymieszaj i posól. Całość duś pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu , pod koniec a dopraw ziołami i pieprzem.
2.Przygotuj sos beszamelowy :
W garnku rozpuść masło , wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po troszkę zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując sos trzepaczką. Postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając .
3.Termostat piekarnika ustaw na 190°C. Wysmaruj tłuszczem formę średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, ziemniaki znowu bakłażany, mięso, pokrojone w plasterki, obrane ze skóry pozostałe pomidory i na końcu bakłażany . Polej wszystko sosem. Do nagrzanego piekarnika wstaw musakę a po 20 minutach posyp resztą sera .Po ok. 40 min. zrumieniona z wierzchu musaka jest gotowa . Na stół powinna być podana w formie , w której się piekła .Koniecznie w towarzystwie dobrego wina i przy dźwiękach greckiej muzyki
Komentarze