Musaka nie całkiem grecka

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Moja musaka to odrobina Grecji w kuchni polskiej .Przez lata modyfikowany przepis doczekał się wreszcie wersji ostatecznej, w smaku ulubionym przez domowników i gości .

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażany: 1.5 kilograma
    - mięso mielone z indyka: 0.5 kilograma
    - pomidory (dojrzałe): 5 sztuk
    - ziemniaki (duże surowe): 4 sztuki
    - cebula (średnia): 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    PRZYPRAWY:
    - koncentrat pomdorowy: 2 łyżki
    - oregano,tymianek, rozmaryn: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 łyżka
    - olej: 1.5 szklanki
    SOS BESZAMELOWY:
    - mleko: 3 szklanki
    - masło: 4 łyżki
    - mąka: 4 łyżki
    - żółtko: 3 sztuki
    - ser żółty (twardy, starty): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Musaka nie całkiem grecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyj i pokrój w plastry ( ok. 0,5 cm) .Posól je i odstaw na pól godziny a następnie opłucz pod bieżącą zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Usmaż je o na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz.
    Ziemniaki obierz i pokrój w plastry ok. 0,5 cm a następnie podgotuj je chwilkę – powinny być lekko twardawe .Odcedź na sitku i pozostaw do ostygnięcia
    Sparzone i obrane ze skórki 3 pomidory pokrój na cząstki usuń z nich nasionka, a miąższ odłóż do miseczki. Cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na oliwie pozostałej ze smażenia bakłażanów.. Gdy cebula przyrumieni się na złoto , dodaj mięso i smaż, cały czas mieszając i rozdrabniając je . Dodaj do mięsa pomidory i koncentrat, wymieszaj i posól. Całość duś pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu , pod koniec a dopraw ziołami i pieprzem.
  • 2. Przygotuj sos beszamelowy :
    W garnku rozpuść masło , wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po troszkę zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując sos trzepaczką. Postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając .
  • 3. Termostat piekarnika ustaw na 190°C. Wysmaruj tłuszczem formę średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, ziemniaki znowu bakłażany, mięso, pokrojone w plasterki, obrane ze skóry pozostałe pomidory i na końcu bakłażany . Polej wszystko sosem. Do nagrzanego piekarnika wstaw musakę a po 20 minutach posyp resztą sera .Po ok. 40 min. zrumieniona z wierzchu musaka jest gotowa . Na stół powinna być podana w formie , w której się piekła .Koniecznie w towarzystwie dobrego wina i przy dźwiękach greckiej muzyki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować