Musaka

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ostatnio zafascynowała mnie kuchnia grecka, a musaka jest moim popisowym daniem.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    ● 5-6 ziemniaków
    ● 1-2 bakłażany
    ● puszka krojonych pomidorów
    ● 3 łyżki przecieru pomidorowego
    ● ok. 120 ml białego wina
    ● 5-6 ząbków czosnku
    ● oliwa
    ● cebula
    ● przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, oregano, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie, goździki
    Sos beszamelowy:
    ● 10 dag masła
    ● 5 łyżek mąki
    ● 2 szkl. mleka
    ● 3 jajka
    ● kilka łyżek startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy. Wraz
    z bakłażanami kroimy w plastry.
    Podsmażamy na oliwie. Osączamy. W naczyniu żaroodpornym
    układamy ziemniaki.
    Oprószamy solą, pieprzem,
    oregano i bazylią. Wykładamy
    bakłażany i także oprószamy
    przyprawami.
  • 2. Cebulę siekamy i smażymy.
    Wkładamy mięso i zmiażdżony
    czosnek. Chwilę smażymy.
    Dodajemy pomidory, przecier
    i wino. Wkładamy zawinięte w gazę liść, goździki i ziele.
    Doprawiamy. Chwilę dusimy.
    Przyprawy usuwamy. Mięso
    wykładamy na bakłażany.
  • 3. Sos: masło roztapiamy,
    mieszając, dodajemy po łyżce
    mąki i mleko. Mieszamy z rozkłóconymi
    jajkami i serem.
    Doprawiamy gałką, pieprzem
    i solą. Polewamy mięso. Pieczemy
    30 minut w 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować