Wreszcie przetestowałam przepis na słynne danie kuchni greckiej. Bardzo nam smakowała ta potrawa

Składniki:


  • Sos mięsny:
    1 cebula
    1 papryka
    0,5 mięsa z szynki
    0,5 litra przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    0,25 łyżeczki papryki ostrej
    Sól i pieprz do smaku
    Duża szczypta cynamonu
    Beszamel:
    50 g masła
    3 łyżeczki mąki
    300 ml mleka
    Sól i pieprz do smaku
    Duża szczypta gałki muszkatołowej
    Oraz:
    1 cukinia
    1 bakłażan
    Olej rzepakowy
    100 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Dania główne Musaka Ser

Musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Sos mięsny: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać pokrojoną paprykę i razem przesmażyć. Następnie warzywa odsunąć na bok, dodać mięso i rozdrabniając łopatką smażyć. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, paprykami i cynamonem, dusić 10 minut.

    Beszamel: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

    Cukinię i bakłażana umyć i osuszyć, pokroić w plastry. Cukinię przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć. Bakłażana w tym czasie posolić, odstawić, opłukać i wysuszyć. Obsmażyć podobnie jak cukinię. Połowę warzyw ułożyć na dnie patelni (użyłam takiej z odczepianą rączką. Można użyć naczynia żaroodpornego), zalać sosem mięsnym, ułożyć resztę warzyw.

    Polać całość beszamelem i posypać tartym serem (w oryginale powinna być grecka feta, jednak dla nas całość byłaby zbyt słona) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia Mięso Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować