Musaka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis dostałamod kolezanki mieszkającej w Grecji,

  • 40 min

Składniki:

  • Musaka



    składniki:

    około1 kg

    bakłażana1 kg

    ziemniaków1 kg

    mielonej wołowiny

    Pół szklanki oliwy z oliwek

    2 cebule, pokrojone

    1 szklanka białego wina (nie którzy dają)

    1 łyżka koncentratu pomidorowego

    cynamon

    Sól i pieprz



    Składniki na sos:

    6 łyżek masła

    8 łyżeczek mąki

    1 litr mleka

    1 jajko

    sól, pieprz

Musaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W głębokim rondlu, włożyć cebulę i smażyć na łyżce oleju.

    Do usmażonej cebuli na patelni z olejem dodaj mięso mielone, podsmażając mieszaj.

    Koncentrat pomidorowy rozpuścić w szklance wody dodać cynamon, sól i pieprz - dodać to do podsmażonego mięsa.

    Na patelni podsmażamy pokrojonego w talarki ziemniaki.

    Później podsmażamy bakłażana (można go też lekko ugrillować w piekarniku) - z tym że bakłażany jak pokroisz w plasterki to trzeba je posolić i odstawić na ok.30min puszczą wtedy gorzki smak.

    W naczyniu do pieczenia, rozłożyć ziemniaki, potem połowę bakłażana, mięso i znowu bakłażan.

    Przepis beszamelowy:

    W rondlu rozgrzać masło z mąką i dodać mleko powoli.

    Wymieszać, aby był gęsty sos.

    Zdjąć z ognia i wlać jajka.

    Gdy sos będzie gotowy dajemy go na bakłażany wstawiamy do piekarnika, pieczemy na środkowym poziomie aż beszamel będzie miał złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy