1.W głębokim rondlu, włożyć cebulę i smażyć na łyżce oleju.
Do usmażonej cebuli na patelni z olejem dodaj mięso mielone, podsmażając mieszaj.
Koncentrat pomidorowy rozpuścić w szklance wody dodać cynamon, sól i pieprz - dodać to do podsmażonego mięsa.
Na patelni podsmażamy pokrojonego w talarki ziemniaki.
Później podsmażamy bakłażana (można go też lekko ugrillować w piekarniku) - z tym że bakłażany jak pokroisz w plasterki to trzeba je posolić i odstawić na ok.30min puszczą wtedy gorzki smak.
W naczyniu do pieczenia, rozłożyć ziemniaki, potem połowę bakłażana, mięso i znowu bakłażan.
Przepis beszamelowy:
W rondlu rozgrzać masło z mąką i dodać mleko powoli.
Wymieszać, aby był gęsty sos.
Zdjąć z ognia i wlać jajka.
Gdy sos będzie gotowy dajemy go na bakłażany wstawiamy do piekarnika, pieczemy na środkowym poziomie aż beszamel będzie miał złoty kolor.
Komentarze