Mus z pieczonej dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z umytej dyni usuwamy pestki z gąbczastą częścią. Skórkę zostawiamy! Dynię kroimy na kawałki i układamy, skórką do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez mniej więcej godzinę. Upieczona dynia powinna być miękka i kremowa, czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni, które pieczemy.
Upieczoną, ostudzoną dynię obieramy ze skórki i wrzucamy do garnka. Miąższ możemy rozgnieść widelcem, ale szybciej będzie zrobić to za pomocą blendera. Teraz powstały mus podgrzewamy, ciągle mieszając (!) i uważając, żeby się nie przypalił. Nie musimy go zagotować, powinien być dość ciepły. Przekładamy do umytych, wyparzonych słoików, zakręcamy, zostawiamy do ostygnięcia i trzykrotnie pasteryzujemy, stawiając słoiki do góry dnem do ostygnięcia pomiędzy kolejnymi pasteryzacjami Mus z pieczonej dyni ma szereg zastosowań. Możemy go dowolnie doprawić i zrobić z niego pyszne, kremowe zupy, użyć jako farszu do pierogów, dodać do ziemniaków i zrobić dyniowe kopytka, czy inne kluski, możemy też wykorzystać do ciast i deserów.
Komentarze