Mus śliwkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dla wielbicieli śliwek. Idealny lekki i szybki deser jesienny.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki: 400 gramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier: 100 gramów
    - śmietana kremówka 30 % - 36%: 300 gramów
    - cukier puder: 3 łyżki
    - siekane orzechy włoskie: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Bita śmietana

Mus śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj śliwki a następnie usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Umieść owoce w garnku, dodaj 1/3 szklanki wody oraz cukier, gotuj na wolnym ogniu około 5-8 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź z łyżeczką zimnej wody. Dodaj do śliwek, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Następnie zdejmij garnek z ognia i wystudź masę.
  • 2. Masę śliwkową zmiksuj krótko, tak aby dobrze rozdrobnić owoce. Nałóż mus do 4 niskich szklanek lub pucharków, do 3/4 wysokości. Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno i nałóż po jednej porcji do każdego pucharka. Na wierzchu posyp orzeszkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować